Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Peba     2008-08-23

PebaPancernik peba Dasypus novemcinctus zwany pancernikiem długoogonowym. Ssak z rodziny pancernikowatych. Występuje na Terenia ameryki północnej i południowej. Zamieszkuje lasy, lasy deszczowe, busz, łąki.
  • Wygląd: zrogowaciałą skóra pokrywa całe ciała od końca ogona po głowę przypominająca skorupę żółwia.
  • Wymiary: Długość ciała do 80 cm, ogon do 37 cm, waga do 7,7 kg Samce większe od samic.
  • Żywi się mrówkami, małymi gadami, płazami, padliną, owocami.
  • Po ciąży trwającej ok. 4 miesiące rodzi się 4 młode o takim samym genomie.



Tagi: Pancernik peba pancernik długoogonowy Dasypus novemcinctus ssak pancernikowate Ameryka północna Ameryka południowa lasy deszczowe busz
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo