Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Wrona     2008-06-02

WronaWrona corvus corone ptak z rodziny krukowatych występujący w Europie i zachodniej Azji. Zamieszkuje tereny lesiste.
  • Wygląd: grzbiet, pierś i brzuch popielate, pozostała część ciała czarna.
  • Wymiary: długość ciała do 44 cm, rozpiętość skrzydeł do 95 cm, waga do 500g
  • Pożywienie: urozmaicone, owady, dżdżownice, myszy, jaja i pisklęta, owoce, nasiona, odpadki na śmietnikach itp.
  • Gniazdo na wyższym drzewie, zawsze samotne, usłane z gałęzi, wewnątrz wyłożone korzonkami, źdźbłami i sierścią.
  • Jaja: 4-6, podobne do gawrona.
  • Migruje w okresie zimowym.



Tagi: Wrona corvus corone ptak krukowate Europa Azja Las Polska
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo