Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Szakal złocisty     2008-04-23

Szakal złocistySzakal złocisty Canis ureus ssak drapieżny z rodziny psowatych. Występuje południowo-wschodniej Europie, W Afryce północnej i wschodniej i w południowej Azji. Zamieszkuje stepy, półpustynnie i lasy. Jest największym i najpospolitszym przedstawicielem szakali.
  • Wygląd: sierść krótka, o zabarwieniu brudnożółtym, jednak się zmienia zależnie od pór roku. Pysk wysmukły, szczupłe krótkie kończyny.
  • Wymiary: długość do 100 cm, ogon do 30 cm, wysokość do 50 cm, waga do 15 kg, długość życia do 16 lat.
  • Prowadzi nocny tryb życia, żyje w stadach
  • Jest wszystkożerny, poluje na gryzonie, zające, ptaki, ryby, owady, małpy, gazele. Je także owoce.
  • Po ciąży trwającej 3 miesiące rodzi się 2-4 młode


Tagi: Szakal złocisty szakal Canis ureus drapieżne psowate stepy półpustynnie lasy Europa Azja Afryka ssak zwierzęta nocne
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo