Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Puma     2008-04-12

PumaPuma Puma concolor zwana także kuguarem lub lwem górskim, jest ssakiem z rodziny kotowatych. Żyje prawie w każdym środowisku na terenie obu ameryk, drugi po jaguarze największy kot ameryki.
  • Wygląd: sierść krótka, żółtobrązowa, długi ogon zakończony czarnymi pierścieniami
  • Wymiary: długość do 180 cm plus 85 cm ogona, wysokość do 80 cm, waga do 120 kg. Samce większe od samic
  • Jest mięsożernym zwierzęciem, poluje na łosie, jelenie, małe ssaki i ryby. Może jeść także owady.
  • Wiodą życie samotników, aktywne przeważnie w nocy, dobrze wspinają się na drzewa, potrafią skakać na odległość nawet 6 metrów
  • Po ciąży trwającej 3 miesiące rodzi się 1-6 kociąt, które po 12 miesiącach stają się samodzielne
  • Żyją do 20 lat na wolności
  • Pumy są gatunkiem zagrożonym, naturalnymi wrofami są inne pumy, niedźwiedzie i wilki


Tagi: Puma puma concolor kuguar lew góski kotowate drapieżne góry lasy Ameryka północna Ameryka południowa Ameryka środkowa zagrożone zwierzęta nocne ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo