Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Piesiec     2008-07-22

PiesiecLis polarny Vulpes lagopus zwany pieścem ssak drapieżny z rodziny psowatych. Występuje na obszarach blisko lini brzegowej w okolicach kręgu polarnego na półkuli północnej.
  • Wygląd: sierść gęsta o barwie zależnie od pory roku, śnieżno biała lub szaro-brązowe.
  • Wymiary: długość ciała 55 cm, ogon do 40 cm, wysokość w kłębie 30 cm, waga do 8 kg .
  • Żywi się głównie małymi ssakami, owadami, owocami, ptakami.
  • Są zwierzętami monogamicznymi, zwykle całe życie są z tym samym partnerem.
  • Po ciąży trwającej prawie 2 miesiące, rodzi się od 1 do 8 młodych.



Tagi: Piesiec lis polarny Vulpes lagopus ssak drapieżne psowate Arktyka Ameryka północna Azja tajga
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo