Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Lew - Panthera leo     2008-04-09

Lew - Panthera leoLew Pantera Leo ssak drapieżny, drugi pod względem wielkości przedstawiciel rodziny kotowatych. Występuje na afrykańskich sawannach, a także w Indiach gdzie żyje populacja ok 300 lwów.
  • Wygląd: Stosunkow krótki tułów, sierść jednobarwna w kolorze od piaskowo-żółtej po brunatną. Koniec ogona ozdobiony charakterystycznym chwastem w którym ukryty jest rogowy kolec. U samców znakiem rozpoznawczym jest grzywa.
  • Wymiary: długość do 330 cm, ogon dodatkowe 100 cm, wysokość w kłębie do 120 cm, waga do 272 kg, długość życia do 20 lat.
  • Żyją w grupach, najczęściej rodzinnych. W trakcie pościgu za zwierzyną rozwija prędkość do 60 km/h.
  • Zwięrzę miesożerne poluje głównie na antylopy, żyrafy
  • Po czteromiesięcznej ciązy rodzi się od 1 do 6 małych lwiąte, przeciętnie 3 które pozostają pod opieką dorosłych przez 16 miesięcy.
  • Żyje do 18 lat na wolności i do 30 w niewoli
  • Lwy są gatunkiem zagrożonym, nie mają naturalnych wrogów poza człowiekiem, czasem zdarzy się że [url]hieny cętkowane[/url] zabijają młode lwy lub schorowane dorosłe osobniki


Tagi: Lew Panthera leo kotowate drapieżne sawanny Afryka Azja zagrożone ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo