Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Karakal     2008-04-12

KarakalKarakal caracal caracal zwany także rysiem stepowym jest drapieżnym ssakiem z rodziny kotowatych. Zamieszkuje sawanny i półpustynnie Afryki i wschodniej Azji.
  • Wygląd: sierść brązowa, w różnych odcieniach od bardzo jasnego po ciemny, charakterystyczne czarne pędzelki na końcach uszów
  • Wymiary: długość do 80 cm plus do 30 cm ogona waga do 18 kg, długość życia do 17 lat.
  • Jest mięsożerny, poluje na zające i gryzonie, czasami na małe antylopy lub młode strusie.
  • Głównie prowadzi aktywność w dzień, bardzo szybki kot
  • Po ciąży trwającej 2-3 miesiące rodzi się 1-4 młodych, które pozostają pod opieką matki przez 10 miesięcy.
  • Bardzo łatwo daje się udomowić, często mylony z rysiem.


Tagi: Karakal caracal caracal ryś stepowy drapieżne kotowate sawanny półpustynnie Afryka Azja ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo