Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Jeleń szlachetny     2008-04-13

Jeleń szlachetnyJeleń szlachetny jest jednym z licznych w Polsce przedstawicielem parzystokopytnych. Występuje prawie w każdym większym lesie z gęstszym poszyciem. Przez większą część roku sierść ich jest płowobrunatna tylko latem jest złotoruda. Samiec-byk może ważyć ponad 200 kg przy wysokości w kłębie 1,5m , łanie są znacznie mniejsze.
Jelenie żerują wczesnym rankiem i o zmierzchu.
Jedzą trawę, młode liście , korę i gałązki drzew a także grzyby, żołędzie i buczynę. Samce mają poroże zwane wieńcem , które zrzucają pod koniec każdej zimy a na wiosnę odrasta nowe. Poroże może mieć trzydzieści odgałęzień i ważyć 30 kg przy rozpiętości 120 cm. Samce żyją w oddzielnych grupach i tylko w okresie rui łączą się z samicami. Rykowsko-jelenie gody odbywa się pod koniec lata , po nim samce odłączają się od grupy. Młode rodzą się na wiosnę.

Tagi: jelenie jeleń szlachetny parzystokopytne
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo