Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Baribal - ursus americanus     2008-04-09

Baribal - ursus americanusBaribal ursus americanus zwany także jako północnoamerykański niedźwiedź czarny. Ssak drapieżny z rodziny niedźwiedziowatych. Jest najczęściej występującym gatunkiem niedźwiedzie. Można go spotkać w Ameryce Północnej powyżej meksyku. Lubi rozległe tereny nizinne w pobliżu rzek i lasy.
  • Wygląd: sierść głada i długo o lśniącej barwie W zależności od podgatunku ubarwienie od czarnego przez niebiesko-szare do beżowego
  • Wymiary: długość ciała do 200 cm, wysokość 100 cm, waga do 270 kg.
  • Jest wszystkożerny, może jeść jagody, żołędzie, ryby, korzonki, owady i padlinę.
  • Zapada w sen zimowy, żyje samotnie, doskonale wspina się na drzewa
  • Po ciąży trwającej zazwyczaj 7 miesięcy rodzi się 2 niedźwiadki.
  • Niedźwiedzie czarne żyją do 25 lat


Tagi: Baribal Niedźwiedź czarny Niedźwiedź amerykański ursus americanus drapieżne niedźwiedziowate lasy Ameryka północna ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo