Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Zebra Grevy'ego     2008-08-04

Zebra Grevy'egoZebra Grevy'ego Equus grevyi ssak z rodziny koniowatych. Występuje na terenie centralnej Afryki. Zamieszkuje pustynne obszary i sawanny.
  • Wygląd: Ciało pokryte pręgami o barwie czarnej i białej, nie ma dwóch osobników o takim samym wzorze.
  • Wymiary: długość do 250 cm, wysokość w kłębie 135 cm, masa do 405 kg .
  • Po ciąży trwającej 13 miesięcy rodzi się jedno młode, które już po 45 minutach potrafi chodzić.
  • Pręgowana skóra zebry jest doskonałym kamuflażem, bez ruchu w nocy jest niewidoczna dla ludzkiego oka nawet z odległości 5 m .
  • Zwierzę roślinożerne, żyje w stadach.
  • Żyje do 18 lat na wolności, do 30 w niewoli.
  • Zagrożone wyginięciem.
  • Naturalnymi wrogami są lwy, lamparty, gepardy, hieny cętkowane.



Tagi: Zebra Grevy'ego Equus grevyi koniowate ssak Afryka sawanny półpustynie pustynie zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo