Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Wilk rudy     2008-08-06

Wilk rudyWilk rudy Canis rufus ssak drapieżny z rodziny psowatych. Występuje na terenie Ameryki południowej. Zamieszkuje sawanny i busz.
  • Wygląd: Długie cienkie nogi, smukłe budowa ciała, duże sterczące uszy, sierść koloru złoto-rudego.
  • Wymiary: Długość ciała do 130 cm, ogon do 40 cm, wysokość w kłębie do 90 cm, waga do 23 kg .
  • Zwierzę wszystkożerne, żywi się ptakami, jajami, owadami, gadami, rybami, owocami, korzeniami.
  • Prowadzi nocny tryb życia.
  • Po ciąży trwającej ponad 2 miesiące rodzi się od 1 do 5 młodych.
  • Długość życia do 15 lat w niewoli.
  • Gatunek zagrożony



Tagi: Wilk rudy Canis rufus ssak drapieżne psowate Ameryka południowa sawanna busz pampa
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo