Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Wargacz     2008-04-21

WargaczWargacz Melursus ursinus ssak drapieżny z rodziny niedźwiedziowatych, zamieszkuje trawiaste obszary i lasy nad zatoką bengalską
  • Wygląd: Wyróżnia go krępe ciało, niskie nogi, znacznej wielkości stopy, których palce wyposażone są w ogromne, sierpowate pazury, wydłużony, tępo zakończony pysk z daleka wysuwanymi wargami i długą kudłata, czarna sierść, która tworzy grzywę na karku opadając też nisko na boki. Zęby są drobne, tak że wargi mogą składać się w rurkę do wysysania pokarmu, np. termitów lub soków z owoców.
  • Wymiary: do 190 cm długości, ogon do 20 cm, waga do 140 kg.
  • Jest wszystko żerny, jego pożywienie głównie to owady, miód, owoce, bulwy roślin, ptaki i małe ssaki.
  • Jest zwierzęciem nocnym, żyje w małych stadach, doskonale wspina się na drzewa i w odróżnieniu od innych niedźwiedzi nie zapada w sen zimowy
  • Po ok. 7 miesiącach ciąży rodzi się 1-3 młodych
  • Wargacze są gatunkiem zagrożonym


Tagi: Wargacz Melursus ursinus drapieżne niedźwiedziowate lasy Azja zwierzęta nocne ssak zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo