Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Surykatka     2008-08-13

SurykatkaSurykatka Suricata suricatta ssak drapieżny z rodziny mangustowatych. Występuje w południowej Afryce. Zamieszkuje otwarte przestrzenie i sawanny.
  • Wygląd: sierść barwy od ciemno szarej po srebrno- brunatną, podbrzusze jaśniejsze. Noc, uszu oraz oczy ciemne, głowa mała zaokrąglona.
  • Wymiary: Długość ciała do 35 cm, ogon do 25 cm. Masa do 720 g. Samce większe od samic.
  • Zwierzę żyjące w stadach do 30 osobników.
  • Żywi się owadami, pająkami, małymi ptakami, gadami.
  • Po ciąży trwającej ponad 2 miesiące, rodzi się przeciętnie 3 młode.
  • Długość życia do 12 lat w niewoli, do 10 na wolności.
  • Naturalnymi wrogami są ptaki drapieżne i szakale.



Tagi: Surykatka Suricata suricatta ssak drapieżne mangustowate Afryka sawanny
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo