Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Struś afrykański     2008-05-31

Struś afrykańskiStruś afrykański Struthio camelus ptak nielot z rodziny strusiowatych zamieszkujący półpustynnie i sawanny Afryki. Ptak nielot. Jest największym żyjącym ptakiem świata.
  • Wygląd: Nie-upierzone długie nogi i szyja, o kolorze różowym. Ubarwienie- samiec czarny z białymi skrzydłami i ogonem samica brązowa.
  • Wymiary: Wysokość do 250 cm, waga do 130 kg. Samiec większy od samicy.
  • Potrafi biec z prędkością do 70 km/h, podczas takiego biegu kroki stawia co 350 cm, żyją stadnie.
  • Żywi się owadami, roślinami i małymi zwierzętami.
  • Jaja: w gnieździe do 40, o masie do 1800 g, wysiadywane przez 42 dni.
  • Wędrują w poszukiwaniu pokarmów



Tagi: Struś afrykański Struthio camelus ptak nielot strusie Afryka półpustynnie sawanny Największy ptak świata
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo