Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Słoń indyjski     2008-05-11

Słoń indyjskiSłoń indyjski Elephas maximus ssak roślinożerny z rodziny słoniowatych. Występuje w lasach tropikalnych w Azji południowej i południowo-wschodniej.. Jest największym lądowym Azji, i drugim po [url]słoniu afrykańskim[/url] największym zwierzęciem lądowym świata. Jest zwierzęciem udomowionym.
  • Wygląd: Charakterystyczne ciosy (brak u samic), i duże uszy służące do utrzymywania odpowiedniej temperatury ciała, pofałdowana skóra, grubości do 4 cm.
  • Od słonia afrykańskiego odróżniają go dużo mniejsze uszy, i trąba zakończona jednym a nie dwoma wyrostkami.
  • Wymiary: długość do 640 cm, wysokość do 300 cm, waga do 5000 kg, samce większe niż samice.
  • Żyją w stadach którym przewodzi samica. Słabo rozwinięty wzrok, co nadrabia doskonałym węchem i słuchem.
  • Żywi się trawą, liśćmi, krzewami i owocami. Codziennie zjada 150 kg pokarmu
  • Po ciąży trwającej 22 miesiące na świat przychodzi jedno małe. W chwili urodzenia ma 110 kg.
  • Żyje do 70 lat.
  • Jest gatunkiem zagrożonym


Tagi: Słoń indyjski Elephas maximus słoniowate lasy deszczowe Azja ssak zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo