Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Słoń afrykański     2008-05-06

Słoń afrykańskiSłoń afrykański Loxodonta africana ssak roślinożerny z rodziny słoniowatych. Żyją na sawannach i w lasach równikowych Afryki. Jest największym lądowym ssakiem.
  • Wygląd: Charakterystyczne ciosy ( rekordowy miał 347 cm długości i ważył 102 kg), i duże uszy służące do utrzymywania odpowiedniej temperatury ciała, pofałdowana skóra.
  • Wymiary: długość do 750 cm, wysokość do 400 cm, waga do 4000 kg, samce większe niż samice.
  • Żyją w stadach którym przewodzi samica. Słabo rozwinięty wzrok, co nadrabia doskonałym węchem i słuchem.
  • Żywi się trawą, liśćmi, krzewami i owocami. Codziennie zjada 150 -280 kg pokarmu, zależnie od pory roku.
  • Po ciąży trwającej 22 miesiące na świat przychodzi jedno małe. W chwili urodzenia ma 120 kg,
  • Żyje do 60 lat.
  • Jest gatunkiem zagrożonym




Tagi: Słoń afrykański Loxodonta africana słoniowate sawanna lasy deszczowe Afryka ssak największy ssak lądowy zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo