Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Portel     2008-07-19

PortelPortel Proteles cristatus ssak drapieżny z rodziny hienowatych. Występuje w południowej i północno wschodniej Afryce. Zamieszkuje otwarte trawiaste obszary i sawanny.
  • Wygląd: futro gęste, ubarwienie biało-żółte, szare lub rudawe, na grzbiecie czarne pasy oraz pokaźna grzywa.
  • Wymiary: długość ciała do 105 cm, ogon do 30 cm, wysokość w kłębie do 50 cm . Waga do 14 kg .
  • Żywi się przede wszystkim termitami. Jest zwierzęciem nocnym.
  • Po 3 miesięcznej ciąży rodzi się od 2 do 5 młodych, które osiągają samodzielność po roku.
  • Żyje do 15 lat w niewoli. Naturalnym wrogiem portela są szakale.



Tagi: Portel Proteles cristatus ssak drapieżne hienowate Afryka sawanna zwierzęta nocne
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo