Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Północny słoń morski     2008-09-02

Północny słoń morskiPółnocny słoń morski Mirounga angustirostris ssak drapieżny z rodziny fokowatych. Występuje na wybrzeżu Pacyfiku w Ameryce północnej od Alaski po Kalifornie.
  • Wygląd: Duża masywna sylwetka, kolor skóry brązowy, prawie bez owłosienia.
  • Wymiary: Długość ciała do 500 cm, waga do 2300 kg. Samce większe od samic
  • Tylko 10 % swojego życie spędza na lądzie a aż 85 % pod wodą nurkując i szukając pożywienia.
  • Potrafi zanurkować nawet na głębokość do 1500 m, wytrzymuje pod wodą do 70 minut.
  • Żywi się głównie rybami i mięczakami.
  • Po ciąży trwającej ok. 11 miesięcy rodzi się od 1 do 2 młodych
  • Żyje do 18 lat na wolności.
  • Naturalnymi wrogami są orki i żarłacze białe.



  • Tagi: Północny słoń morski Mirounga angustirostris ssak drapieżne fokowate Pacyfik Ameryka północna
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo