Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Pingwin królewski     2008-07-14

Pingwin królewskiPingwin królewski Aptenodytes patagonicus ptak, nielot z rodziny pingwinów żyje w krainie wiecznych lodów - na Antarktydzie.
  • Wygląd: gęste krótkie i zachodzące na siebie pióra, srebrno szare plecy i ciemna głowa, charakterystyczne jasno pomarańczowe łatki na uszach i szyi, brzuch biały.
  • Wymiary: jest jednym z największych gatunków pingwinów, długość do 95 cm, waga do 15 kg . Samce są większe od samic.
  • Przed zimnem chronią go bardzo gęste pióra i gruba warstwa tłuszczu chociaż jest ptakiem nie potrafi lata, chodzi po lądzie w pozycji wyprostowanej, kiwając się na swoich krótkich nogach.
  • Większość życia spędza w wodzie gdzie potrafi pływać z prędkością 30 km/h.
  • Nie buduje gniazd jak inne ptaki, samica składa jedno jajo i wysiaduje go na zmianę ze samcem przez 8 tygodni, młode staje się samodzielne po 14 miesiącach.
  • Żywi się mięczakami, rybami.
  • Żyje do 26 lat na wolności i do 41 w niewoli
  • Naturalnymi wrogami są orki, lamparty morskie



  • Tagi: Pingwin królewski Aptenodytes patagonicus ptak nielot pingwiny Antarktyda
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo