Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Pekari obrożne     2008-08-03

Pekari obrożnePekari obrożne Pecari tajacu ssak z rodziny pekari. Zamieszkuje Amerykę południową i środkową. Występuje w różnych środowiskach od pustyń po lasy deszczowe.
  • Wygląd: sierść o barwie szaro-czarnej, charakterystyczna biała obroża wokół głowy, krótkie proste kły.
  • Wymiary: długość do 100 cm , wysokość w kłębie do 50 cm, waga do 25 kg .
  • Po ciąży trwającej prawie 5 miesięcy rodzi się od 1 do 4 młodych.
  • Żyją w małych stadach do 15 osobników
  • Zwierzęta wszystkożerne, żywią się korzeniami, grzybami, orzechami, owocami, jajami, rybami, gadami, padliną. W diecie przeważa pożywienie roślinne.
  • Długość życia do 24 lat w niewoli.


Tagi: Pekari obrożne Pecari tajacu ssak pekari Ameryka południowa Ameryka środkowa lasy deszczowe Amazonia
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo