Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Panda mała     2008-08-06

Panda małaPanda mała Ailurus fulgens ssak drapieżny z rodziny pandowatych. Występuje na terenie Azji centralnej i wschodniej. Zamieszkuje górzyste lasy, na wysokości do 4000 m.n.p.m.
  • Wygląd: Puszysty ogon z 12 pręgami, głowa okrągła, duże sterczące uszy. Sierść koloru
  • Wymiary: długość ciała do 62,5 cm, ogon do 47 cm, waga do 6 kg .
  • Żywi się owocami, kwiatami, jajami, liśćmi, nasionami.
  • Po ciąży trwającej ponad 4 miesiące rodzi się od 1 do 4 młodych.
  • Długość życia do 14 lat na wolności.
  • Naturalnymi wrogami są irbisy.
  • Gatunek zagrożony.



Tagi: Panda mała Ailurus fulgens ssak drapieżne pandowate Azja lasy zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo