Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Orka     2008-08-02

OrkaOrka Orcinus orca waleń z rodziny delfinowatych. Ten ssak jest największym przedstawicielem rodziny delfinowatych. Występuje we wszystkich oceanach ale najczęściej występuje w Arktyce i wokół Antarktydy. Preferują zimniejsze wody.
  • Wygląd: Charakterystyczne ubarwienie, czarny grzbiet z wyjątkiem plamy za oczami i płetwą grzbietową, biały brzuch.
  • Wymiary: Długość nawet do 1000 cm, waga do 8000 kg.
  • Po ciąży trwającej 12 miesięcy rodzi się jedno młode.
  • Żywi się rybami, ptakami, fokami, innymi waleniami.
  • Żyją w stadach. Potrafią pływać z prędkością 60 km/h.
  • Długość życia do 80 lat.


Tagi: Orka Orcinus orca waleń delfinowate ssak ocean Arktyka Antarktyda
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo