Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Orangutan borneański     2008-08-09

Orangutan borneański Orangutan borneański Pongo pygmaeus ssak z rodziny człekokszałtnych. Występuje w Azji na wyspie Borneo. Zamieszkuje w lasach deszczowych.
  • Wygląd: gęste, długie futro, o barwie rudo-brązowej, krótkie nogi, silne długie ramiona.
  • Wymiary: długość do 150 cm, rozpiętość ramion do 220 cm, waga do 90 kg, samce większe od samic.
  • Aktywne w dzień, prowadzą nadrzewny tryb życia, żyją samotnie.
  • Zwierzę roślinożerne żywi się owocami, szczególnie figami, liśćmi, owocami, jaja, owady.
  • Po ciąży trwającej prawie 9 miesięcy rodzi się od 1 do 2 młodych.
  • Długość życia do 50 lat na wolności, w niewoli do 60 lat.
  • Gatunek zagrożony



Tagi: Orangutan borneański Pongo pygmaeus ssak małpy człekokształtne Azja lasy deszczowe zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo