Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Ocelot     2008-04-15

OcelotOcelot Leopardus pardalis ssak drapieżny z rodziny kotowatych zamieszkujący lasy deszczowe Ameryki środkowej i Południowej.
  • Wygląd: Sierść brązowoszara, usiana czarnymi łatkami, prążkami i cętkami.
  • Wymiary: długość do 100cm plus 50 cm ogona, 50 cm wysokość, waży do 15 kg.
  • Prowadzi nocny tryb życia, wiodą samotny tryb życia.
  • Mięsożerny poluje głównie na młode jelenie, ptaki, gryzonie, gady i ptaki.
  • Po ok. 3 miesięcznej ciązy rodzi się do 1-3 kociąt.
  • Zagrożony wyginięciem.



Tagi: Ocelot Leopardus pradalis drapieżne kotowate lasy deszczowe Ameryka południowa Ameryka środkowa zagrożone zwierzęta nocne ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo