Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Niedźwiedź polarny -Ursus maritmu     2008-04-09

Niedźwiedź polarny  -Ursus maritmuNiedźwiedź polarny Ursus maritmu. Ssak drapieżny z rodziny niedźwiedziowatych. Żyje na nadbrzeżnych okolicach Arktyki.
  • Wygląd: Długa, obfita i kudłata sierść jest biała z odcieniem żółtawym lub brudnobiałym, długa szyja i krótkie krępe nogi.
  • Wymiary: długośc do 280 cm, waga może osiągać nawet 800 kg
  • Odżywiają się fokami, młodymi morsami, rybami, ptaki, małymi ssakami, jajami a nawet padliną.
  • Wiodą samotny tryb życia, w zimie zapadają na sen zimowy.
  • Z Ciąży, która trwa ok 8 miesięcy, rodzą się 2 niedźwiadki.
  • Są gatunkiem zagrożonym
  • Niedźwiedź polarny to największy lądowy drapieżnik na świecie.


  • Tagi: Niedźwiedź polarny Ursus maritmus drapieżne niedźwiedziowate arktyka ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo