Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Niedźwiedź okularowy - Tremarctos ornatus     2008-04-09

Niedźwiedź okularowy - Tremarctos ornatusNiedźwiedź okularowy Tremarctos ornatus zwany także andyjskim. Ssak drapieżny z rodziny niedźwiedziowatych. Swoją nazwę zawdzięcza specyficznemu wzorowi pod oczami. Żyje w południoamerykańskich lasach tropikalnych, na wysokości powyżej 3 500 m n.p.m. ( w Andach).
  • Wygląd: Futro czarne, krępo zbudowany, charakterystyczny krótki pysk, jakby spłaszczony, znakiem rozpoznawczym jest wzór wokoło oczu o kolorze żółto- pomarańczowym.
  • Wymiary: wysokość do 80 cm, długość do 140 cm, waga do 200 kg.
  • Żywią się głównie liśćmi i owocami roślin, czasami zapolują na większego ssaka.
  • Są zwierzętami samotnymi, świetnie wspinają się na drzewa. Spędzają tam większość swojego życia. W odróżnieniu od innych niedźwiedzi nie zapada w sen zimowy.
  • Po ciąży trwającej ok 8 miesięcy rodzi się 2 małe niedźwiadki pozostające pod opieką matki przez rok.
  • Gatunek zagrożony, naturalnymi wrogami są [url]pumy[/url] i [url]jaguary[/url].


  • Tagi: Niedźwiedź okularowy Tremarctos ornatus Niedźwiedź andyjski drapieżne niedźwiedziowate lasy deszczowe Ameryka południowa ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo