Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Niedźwiedź malajski     2008-04-21

Niedźwiedź malajskiNiedźwiedź malajski Helarctos malayanus ssak drapieżny z rodziny niedźwiedziowatych, zamieszkuje lasy deszczowe Azji południowo-wschodniej.
  • Wygląd: Krótka sierść jest połyskliwie czarna, a półksiężycowata plama piersiowa bywa pomarańczowa lub żółta, niezwykle duże łapy, które pomagają mu się wspinać na drzewa.
  • Wymiary: do 120 cm długości, ogon ok 5 cm, waga do 60 kg, długość życia do 28 lat.
  • Jest wszystko żerny, jego pożywienie głównie to owady, owoce, jaja, ptaki, gady i małe ssaki.
  • Doskonale wspina się na drzewa i w odróżnieniu od innych niedźwiedzi nie zapada w sen zimowy
  • Po ok. 3 miesiącach ciąży rodzi się ok. 2 młodych
  • Niedźwiedź malajski to gatunek zagrożony, naturalnymi wrogami są duże kotowate i pytony


Tagi: Niedźwiedź malajski Helarctos malayanus drapieżne niedźwiedziowate lasy deszczowe Azja ssak zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo