Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Niedźwiedź himalajski - Ursus thibetanus     2008-04-09

Niedźwiedź himalajski - Ursus thibetanusNiedźwiedź himalajski Ursus thibetanus zwane także niedźwiedziem tybetańskim, księżycowym albo obrożnym ze względu na wydłużoną sierść na karku i grzbiecie. Nazwa związana z plamą na klatce piersiowej przypominającą księżyc. Niedźwiedzie te żyją w górach Azji Środkowo- wschodniej, zimą schodzą na niżej położone obszary.
  • Wygląd: Sierść długa, czarna prócz białej dolnej wargi i takiegożkoloru wyraźnego znaku na piersi w kształcie litery Y. Stosunkowo wysmukłe zwierze

  • Wymiary: długość do 175 cm, wysokość do 80 cm, waga do 200 kg, długość życia do 25 lat
  • Zwierzęta wszystkożerne – żywią się orzechami, żołędziami, owocami, owadami czasami padliną. Zdarza im się polować na większe ssaki.
  • Śpią na drzewach, w okresie zimowym zapadają w sen zimowy. Wiodą samotny tryb życia.
  • Ciąża u niedźwiedzi trwa od 6 do 8 miesięcy po której rodzi się 2-4 młode. Matka opiekuje się nimi przez 2 lata.
  • Są gatunkiem zagrożonym



Tagi: Niedźwiedź himalajski niedźwiedź księzycowy niedźwiedź tybetański niedźwiedź obrożny Selenarctos thibetanus Ursus thibetanus drapieżne niedźwiedziowate góry Azja ssak zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo