Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Niedźwiedź brunatny     2008-04-09

Niedźwiedź brunatnyNiedźwiedź brunatny Ursus arctos ssak z rodziny niedźwiedziowatych. Żyje na wszystkich kontynentach północnej półkuli, preferuje tundrę i górzyste tereny porośnięte lasem. Jest 6 podgatunków niedźwiedzia brunatnego, największy z nich to amerykański kodiak, którego waga dochodzi do 800 kg i a długość przekracza 2 metry. Europejski podgatunek waży około 250 kg. Grizzly jest niewiele mniejszy, niż kodiak.
Niedźwiedzie brunatne są zwierzętami wszystkożernymi, żywią się rybami, padliną, ptakami i ssakami. W większości jednak ich pożywienie składa się z roślin np. korzonków, ziół, jagód, roślin uprawnych; czasami zjadają ule. Wiodą samotny tryb życia, obszar jednego niedźwiedzia to ok 100 km kwadratowych, nie mają naturalnych wrogów. W zimie zapadają w sen zimowy, kiedy to ich temperatura ciała spada do 4 stopnie Celsjusza, obniża się tętno i częstość oddychania

Tagi: Niedźwiedź brunatny Ursus arctoss kodiak grizlly
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo