Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Morświn zwyczajny     2008-09-08

Morświn zwyczajnyMorświn zwyczajny Phocoena phocoena ssak wodny z rodziny morświniowatych. Waleń ten zamieszkuje wody przybrzeżne Ameryki Północnej, Europy i Wschodniej Azji.
  • Wygląd: Skóra koloru ciemnego na grzbiecie, płetwa grzbietowa krótka, usadowiona blisko ogona, krótki pysk.
  • Wymiary: długość ciała do 200 cm, waga do 60 kg. Samice większe od samców.
  • Żyje w parach albo małych grupach. Potrafią pływać z prędkością 23 km/h.
  • Żywi się głównie rybami oraz mięczakami.
  • Po ciąży trwającej 11 miesięcy rodzi się jedno młode.
  • Długość życia do 20 lat.
  • Gatunek zagrożony.



Tagi: Morświn zwyczajny Phocoena phocoena ssak morświniowate waleń Ameryka północna Europa Azja Atlantyk Pacyfik Arktyka Polska Zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo