Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Mors     2008-08-03

MorsMors Odobenus rosmarus ssak drapieżny z rodziny morsowatych, zamieszkuje obszary w pobliżu północnego koła podbiegunowego.
  • Wygląd: Cechą rozpoznawczą są długie ciosy ( do 100 cm) zarówno u samców jak i u samic, gruba (do 4 cm) pomarszczona skóra, kończyny przekształcone w płetwy.
  • Wymiary: Długość do 300 cm, waga do 1700 kg . Samce większe od samic.
  • Żywią się mięczakami, bezkręgowcami, rybami
  • Potrafi wstrzymać oddech na 10 min, nurkuje na głębokość do 50 m, potrafi płynąć z prędkością 35 km/h.
  • Po ciąży trwającej prawie 11 miesięcy rodzi się jedno młode.
  • Długość życia do 40 lat na wolności.


Tagi: Mors Odobenus rosmarus ssak drapieżne morsowate Arktyka
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo