Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Lampart     2008-04-11

LampartLampart Panthera pardus ssak z rodziny kotowatych. Zwany również leopardem albo panterą cętkowaną. Żyje w Afryce na południe od Sahary i w Azji południowej. Zamieszkuje zarówno sawanny jak i lasy.
  • Wygląd: Wysmukła sylwetka, sierść o zabarwieniu żółtym z licznymi czarnymi cętkami.
  • Wymiary: długość do 170 cm plus nawet dodatkowe 100 cm ogona, waga do 90 kg, długość życia do 25 lat.
  • Aktywne głównie nocą, są samotnikami. Potrafi biec z prędkością do 70 km/h.
  • Jest mięsożerny, poluje głównie na antylopy, gazele, małpy, czasami węzę a nawet owady. Są bardzo silnymi zwierzętami, potrafią wciągnąć na drzewo nawet małe żyrafy.
  • Po ciąży trwającej ok. 3 miesiące rodzi się 2-4 małe.
  • Są zwierzętami zagrożonymi, afrykańska czarna pantera to nie oddzielny gatunek ale lampart o czarnym kolorze futra, z ledwo widocznymi cętkami.


Tagi: Lampart Panthera pardus leopard pantera cętkowana czarna pantera drapieżne kotowate sawanny lasy Afryka Azja zagrożone zwierzęta nocne ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo