Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Koati     2008-07-21

KoatiKoati Nasua nasua czyli ostronos rudy. Ssak drapieżny z rodziny szopowatych. Zamieszkuje leśne obszary między Meksykiem i Argentyną.
  • Wygląd: sierść gęsta o zabarwieniu od rudego po czarny, głowa o podłużnym kształcie, pysk zakończony długim ruchliwym nosem, ciemne pierścienie na ogonie.
  • Wymiary: długość do 67 cm, ogon do 69cm, wysokość w kłębie ok. 30 cm, waga do 6 kg .
  • Żyje w stadach
  • Żywi się owadami, ślimakami, larwami, małymi gadami, gryzoniami oraz owocami i korzeniami.
  • Po ciąż trwającej ponad 2 miesiące samica rodzi się od 3 do 7 młodych, a następnie przez 4 miesiące się opiekuje się nimi.
  • Długość życia na wolności do 8 lat, w niewoli do 17.
  • Naturalnymi wrogami są duże koty drapieżne raz drapieżne ptaki.



Tagi: Koati Nasua nasua ostronos rudy ssak drapieżne szopowate Ameryka środkowa Ameryka północna Lasy
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo