Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Kazuar hełmiasty     2008-05-31

Kazuar hełmiastyKazuar hełmiasty Casuarius casuarius ptak nielot z rodziny kazuarów występujący w Australi i Nowej Gwinei. Zamieszkuję lasy deszczowe.
  • Wygląd: upierzenie przypomina skudloną sierść , ubarwienie czarne, na głowie rogowy hełm, na szyja pokryta jaskrawo ubarwioną nagą skórą i niewielkimi mięsistymi często jaskrawo czerwonymi wyrostkami skórnymi.
  • Wymiary: Wysokośc do 180 cm, waga do 60 kg, samice większe niż samce.
  • Żywi się głównie owocami i owadami.
  • Są samotnikami.
  • Gniazdo na ziemi w lesie, w którym składa samica 3-8 jaj i wysiaduje przez 50 dni, młode stają się samodzielne po 9 miesiącach.
  • W niewoli mogą żyć nawet do 40 lat.
  • Jest gatunkiem zagrożonym


  • Tagi: Kazuar hełmiasty Casuarius casuarius ptak nielot Australi Oceania lasy deszczowe zagrożone
     

     

    Pokaż Ukryj Związane z zoo