Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Kawka     2008-06-02

KawkaKawka Corvus monedula ptak z rodziny krukowatych występujący w Europie i północo-zachodniej Afryce. Żyje prawie we wszystkich środowiskach.
  • Wygląd: upierzenie łupkowo-czarne, mniej więcej jasne na karku lub bokach szyi.
  • Wymiary: długość ciała do 32 cm, rozpiętość skrzydeł do 67 cm, waga ok. 240 g.
  • Pożywienie: dżdżownice, owady, nasiona
  • Gniazdo ukryte w dziupli drzewa lub w dziurawym murze, wysłane chrustem i różnymi odpadkami zebranymi ze śmietników.
  • Migruje w okresie zimowym.



Tagi: Kawka Corvus monedula ptak krukowate Europa Afryka Polska
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo