Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Kangur szary - Macropus fuliginosus     2008-10-09

Kangur szary - Macropus fuliginosusKangur szary Macropus fuliginosus ssak torbacz z rodziny kangurowatych
Żyje na trawiastych równinach i w rzadkich lasach Australii oraz pobliskich wyspach.
  • Wygląd: Mają charakterystyczną sylwetkę, małą zajęczą główkę, krótkie przednie łapy i silne długie tylne, zakończone wielkimi stopami z wydłużonym czwartym palcem.
  • Wymiary: Długość ciała do 225 cm, ogon 100 cm waga do 53 kg. Samce większe od samic.
  • Żywią się nie tylko trawą, jedzą też liście, pąki, owoce drzew i krzewów.
  • Żyje w małych rodzinnych grupach.
  • Po ciąży trwającej ok. 1 miesiąca rodzi się od 1 młode, które zostaje w torbie przez ok. 11 miesięcy.
  • Żyją do 10 lat na wolności, do 20 lat w niewoli.
  • Naturalnymi wrogami są [url]dingo[/url]



  • Tagi: Kangur szary Macropus fuliginosus ssak torbacze kangurowate busz lasy łąki Australia
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo