Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Kangur olbrzymi - Macropus giganteus     2008-10-09

Kangur olbrzymi - Macropus giganteusKangur olbrzymi Macropus giganteus ssak torbacz z rodziny kangurowatych
Żyje na trawiastych równinach, w rzadkich lasach i w górach w Australii, Tasmanii, Nowej Gwinei i Nowej Zelandii
  • Wygląd: Mają charakterystyczną sylwetkę, małą zajęczą główkę, krótkie przednie łapy i silne długie tylne, zakończone wielkimi stopami z wydłużonym czwartym palcem.
  • Wymiary: Długość ciała do 180 cm, waga do 90 kg. Samce większe od samic.
  • Żywią się nie tylko trawą, jedzą też liście, pąki, owoce drzew i krzewów.
  • Porusza się skacząc, zwykle 9 metrowymi susami, może osiągnąć prędkość ok. 50 km/h.
  • Muszą dużo pić, w czasie pory suchej wykopują dziury w ziemi by dostać się do wody.
  • Po ciąży trwającej ok. 5 tygodni rodzi się od 1 do 2 młodych, które zostają w torbie przez ok. 11 miesięcy.
  • Żyją do 10 lat na wolności, do 20 lat w niewoli.
  • Naturalnymi wrogami są [url]dingo[/url]
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo