Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Jenot     2008-04-28

JenotJenot Nyctereutes procyonoides ssak drapieżny z rodziny psowatych, występuje w lasach Azji i Europy.
  • Wygląd: sierść gęsta, często odstająca od ciała, zabarwienie futra bardzo podobne do szopa, czarna pręga na grzbiecie.
  • Wymiary: długość 65 cm, ogon do 20 cm, waga do 10 kg , długość życia do 11 lat..
  • Jest zwierzęciem wszystkożernym, poluje na płazy, małe ssaki, ryby. Zjada także ślimaki, owady i owoce.
  • Zwierzę nocne. Jest to jedyny gatunek psowatych zapada w sen zimowy
  • Po ciązy trwającej 2 miesiące rodzi się 4-8 młodych, niekiedy do 15.
  • Hodowany na fermach ze względu na swoje cenione futro



Tagi: Jenot Nyctereutes procyonoides drapieżne psowate lasy Azja Europa zwierzę nocne
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo