Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Jaguar     2008-04-10

JaguarJaguar Panthera onca ssak z rodziny kotowatych. Żyje w lasach deszczowych na terenie obu ameryk, w pobliżu wody. Jest tam największym kotowatym. Zamieszkująca Amerykę czarna pantera jest jaguarem o czarnym kolorze futra, nie jest to odrębny gatunek. Istnieje 9 podgatunków tego zwierzęcia rozrzuconych po całym kontynencie
  • Wygląd: Sierść krótka, lśniąca o zabarwieniu żółtym, pokryty cętkami, masywna budowa ciała, ogon stosunkowo krótki i grubszy niż u innych kotowatych. Czasami trafiają się czarne jaguary, jednak można zauważyć u nich odbijające się w słońcu ślady pierścieni na futrze.
  • Wymiary długość do 200 cm plus nawet 75 cm ogona, waga do 150 kg . Długość życia nawet do 20 lat.
  • Wiedzie samotne życie. Podobnie jak tygrys świetnie pływa. Potrafi przeciągnąc pare metrów trzymając w zębach upolowane zwierzę o wadze do 360 kg.
  • Jest mięsożernym, poluje głównie na jelenie, tapiry, gady, ryby, i małpy.
  • Po ciąży trwającej 3-4 miesiące na świat przychodzi od 1 do 4 małych kotów.
  • W związku z niszczeniem lasów deszczowych i polowaniami stają się gatunkiem zagrożonym.


Tagi: Jaguar Panthera onca Czarna pantera kotowate drapieżne lasy deszczowe Amazonia Ameryka południowa Ameryka środkowa zagrożone ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo