Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Irbis     2008-04-17

IrbisIrbis Uncia uncia czyli pantera śnieżna to ssak drapieżny z rodziny kotowatych, zamieszkujący górskie lasy Azji środkowej.
  • Wygląd: długa i gęsta sierść chroniące od zimna o barwie szaro-białej, widoczne czarne cętki na całej długości ciała
  • Wymiary: długość do 130 cm, plus 90 cm ogon, wysokości do 60 cm, waga do 75 kg, długość życia do 18 lat.
  • Wiodą samotny tryb życia, potrafi skakać na odległość nawet 14 metrów.
  • Jest mięsożerny, poluje głównie na ptaki, dziki, młode bawoły, małpy, jelenie lub małe ssaki.
  • Po ciąży trwającej 3-4 miesiące rodzi się 2-3 młodych
  • Irbisy są gatunkiem zagrożonym


  • Tagi: Irbis uncia uncia pantera śnieżna kotowate drapieżne lasy góry Azja zagrożone ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo