Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Hipopotam nilowy     2008-07-26

Hipopotam nilowyHipopotam nilowy Hippopotamus amphibius ssak, parzystokopytny z rodziny hipopotamowatych jest drugim po słoniu największym zwierzęciem Afryki. Występuje w dolinach dużych rzek w Afryce południowej i wschodniej.
  • Wygląd: Masywna budowa, gruba skóra koloru szaro-błotnistego, miejscami różowa.
  • Wymiary: długość do 470 cm ogon do 56 cm, wysokość w kłębie do 150 cm, waga do 4500 kg.
  • Jest zwierzęciem roślinożernym, żyją w stadach do 100 osobników
  • Ma czterdzieści zębów; największe dolne kły dochodzą do 70 cm .
  • Po ciąży trwającej prawie 8 miesięcy jedno młode rodzi się w wodzie, noworodek waży do 50 kg.
  • Gatunek zagrożony.



Tagi: Hipopotam nilowe Hippopotamus amphibius ssak parzystokopytne hipopotamowate Afryka zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo