Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Hiena cętkowana     2008-07-19

Hiena cętkowanaHiena cętkowana Crocuta crocuta ssak drapieżny z rodziny hienowatych. Występuje na terenie Afryki na południe od sahary. Zamieszkuje sawanny i półpustynnie.
  • Wygląd: sierść o barwie od piaskowo-żółtej po ciemno-szarą z ciemnymi plamami. Budowa masywna, duża głowa ozdobiona okrągłymi uszami. Przednie nogi dłuższe od tylnych.
  • Wymiary: Długość ciała ok 150 cm, ogon do 36 cm, wysokość w kłębie do 85 cm . waga do 80 kg .Samice większe od samców.
  • Żyje w stadach nawet do 80 osobników, potrafi biec długie dystanse z prędkością 60 km/h
  • Mimo iż ma reputacje padlinożercy, padlina nie jest głównym pokarmem hien. Poluje na zebry, gazele antylopy, bawoły a także młode żyrafy, hipopotamy czy nosorożce.
  • Po prawie 4 miesięcznej ciąży samica rodzi od 1 do 4 młode. Które po 18 miesiącach stają się niezależne.
  • Długość życia na wolności wynosi 20 lat, w niewoli nawet do 41. Naturalnymi wrogami są lwy.




Tagi: Hiena cętkowana Crocuta crocuta ssak drapieżne hienowate Afryka sawanny półpustynnie
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo