Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Hiegna brunatna     2008-07-19

Hiegna brunatnaHiena brunatna Hyaena brunnea ssak drapieżny z rodziny hienowatych. Występuje w południowej Afryce, zamieszkuje sawanny i półpustynnie.
  • Wygląd: Sierść gęsta i długa , o ciemnobrązowej lub szarej barwie, duże sterczące uszy.
  • Wymiary: Długość ciała ok 100 cm, ogon do 30 cm, wysokość w kłębie do 80 cm . waga do 47 kg samce większe od samic.
  • Żywi się głównie padliną, czasami poluje na małe ssaki i gady, zjada także grzyby i owoce.
  • Po ciąży trwającej ok. 3 miesiące samica rodzi od 1 do 5 młodych, dorosłość osiąga po 30 miesiącach
  • Żyje do 20 lat w niewoli.



Tagi: Hiena brunatna Parahyaena brunnea Hyaena brunnea ssak drapieżne hienowate Afryka sawanna półpustynnie
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo