Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Goryl     2008-05-06

GorylGoryl Gorilla gorilla to największa i najsilniejsza małpa człekokształtna. Żyją w tropikalnych lasach i bambusowych zaroślach Afryki środkowej. Istnieją dwa gatunki goryli, nizinne i górskie. Górskie można spotkać na wysokości nawet 3 000 m. n. p. m. są masywniejsze i mają dłuższą sierść niż te nizinne.
  • Wygląd: futro gęste, długie o barwie srebrzysto – czarnej, szeroka u silnie umięśniona klatka piersiowa
  • Wymiary: wzrost do 200 cm, waga do 220 kg, samce większe niż samce
  • Żyją w stadach od 5 do 30 sztuk. Porozumiewają się za pomocą gestów, min i dźwięków. Niektóre dźwięki przypominają ryk tygrysa, inne rżenie konia, czkawkę lub delikatne mruczenie.
  • Po ciąży trwającej 8,5 miesiąca rodzi się jeden mały. Samica co cztery lata rodzi młode. Opiekuje się nim przez 3 lata.
  • Żyją około 30 lat.
  • Są gatunkiem zagrożonym.



Tagi: Goryl gorilla gorilla małpy człekokształtne goryl górski goryl nizinny lasy deszczowe Afryka ssak zagrożone
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo