Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Gepard     2008-04-10

GepardGepard Acinonyx jubatus ssak drapieżny z rodziny kotowatych. Zamieszkujące sawanny i półpustynie afrykańskie i południowo-wschodniej Azji. W odróżnieniu od innych przedstawicieli tej rodziny nie potrafi chować swoich pazurów.
  • Wygląd: Charakteryzuje się długimi smukłymi nogami, sierść krótka, cętkowana o odcieniu żółto-pomarańczowym
  • Wymiary: długość do 150 cm, ogon do 85 cm, wysokość do 95 cm w kłębie, waga do 65 kg .
  • Żyje przeważnie samotnie, aktywny głównie w dzień, jest najszybszym ssakiem na ziemi, w pogoni za ofiarą potrafi biec do 120 km/h.
  • Jest mięsożerny, poluje głównie na antylopy i gazele, jednak bardzo często już upolowany zwierz przez geparda pada łupem innego drapieżnika, dlatego często zadowala się mniejszymi ssakami lub ptakami.
  • Po ciąży trwającej ok. 3 miesięcy na świat przychodzi od 1 do 8 małych kotów. Małe mają jednak bardzo małą szansę dożyć swojej dojrzałości którą osiągają w około 20 miesiącu życia.
  • Żyją do 14 lat na wolności
  • Gepard jest gatunkiem zagrożonym


Tagi: Gepard Acinonyx jubatus kotowate drapieżne sawanny półpustynnie Afryka Azja zagrożone ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo