Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Gawron     2008-05-26

GawronGawron Corvus frugilegus ptak z rodziny krukowatych zamieszkujący tereny Europy i środkowej Azji, żyje we wszystkich środowiskach za wyjątkiem tajgi.
  • Wygląd: czarny z fioletowym połyskiem, mniejszy niż kruk, dziób smukły, u starych ptaków u nasady goły z jasnoszarą skórą. Ogon równo ścięty.
  • Wymiary: długość ciała do 49 cm, rozpiętość skrzydeł do 97 cm, waga do 700 g.
  • Pożywienie: owady, zwłaszcza pędraki, chrabąszcze i drutowce, poza tym dżdżownice, nasiona zbóż i delikatne zielone pędy.
  • Gniazdo: gnieździ się kolonialne, niekiedy setki lub tysiące gniazd na wysokich, pojedynczych drzewach lub w małych lasach. Kształt gniazd podobny do gniazd gawronów.
  • jaja: 3-5 na niebiesko-zielonym tle drobno nakrapiane szare plamki.
  • Migrują w okresie zimowym.


  • Tagi: Gawron Corvus frugilegus ptak krukowate Europa Azja Polska
     

     

    Pokaż Ukryj Związane z zoo