Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Fenek     2008-04-22

FenekFenek Vulpes zerda ssak drapieżny z rodziny psowatych. Zamieszkuje obszary pustynne Sahary i półwyspu arabskiego
  • Wygląd: Cechą charakterystyczną tego gatunku lisa są nienaturalnie duże uszy, dzięki którym doskonale słyszy. Sierść krótka, pokryta jedwabistym włosiem, ogon duży, puszysty.
  • Wymiary: długość do 45 cm, ogon 20 cm, wysokość ok. 20 cm, waga 1,5 kg.
  • Z przyczyn naturalnych jest zwierzęciem nocnym, jest najmniejszym przedstawicielem rodziny psowatych
  • Jest mięsożerny, poluje na ptaki, jaszczurki, gryzonie, je także jaja i owady
  • Po ciąży trwającej 3 miesiące rodzi się 1-4 młodych


Tagi: fenek Vulpes zerda lis pustynny drapieżne psowate sahara pustynie Afryka Azja ssak
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo