Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Emu     2008-05-31

EmuEmu Dromaius novaehollandiae ptak nielot z rodziny emu występujący prawie w całej australi. Zamieszkuje lasy eukaliptusowe, tereny pustynne porośnięte krzakami i piaszczyste równiny. Jest drugim pod względem wielkości żyjącym ptakiem.
  • Wygląd: upierzenie przypomina skudloną sierść, ubarwienie ciemne po przepierzeniu płowiejące do brązowego. Pióra prawie równej długości. Szyja, nogi i policzki pozbawione upierzenia.
  • Wymiary: wysokość do 180 cm, waga do 50 kg. Samice większe niż samce
  • Żywi się roślinami, owadami i małymi zwierzętami.
  • Żyje stadnie, potrafi biegać z prędkości do 50 km/h, również dobrze pływa.
  • Gniazdo z gałązek lub liści z ziemną osłoną.
  • Jaja: 9-12 ciemnozielonych z czasem czarnieją.


Tagi: Emu Dromaius novaehollandiae ptak nielot emu Australia lasy półpustynnie
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo