Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Dziobak     2008-07-12

DziobakDziobak Ornithorhynchus anatinus stekowiec, z rodziny dziobakowatych zamieszkujący wschodnią Australie i Tasmanie, występuje w jeziorach i rzekach.
  • Wygląd: Gęste futro, głowa zakończona płaskim dziobem, błona między palcami kończyn, ogon płaski
  • Wymiary: długość do 60 cm, długość ogona do 15 cm. waga do 2,5 kg, samce większe od samic.
  • Żywi się rybami, owadami, mięczakami, wodnymi bezkręgowcami
  • Jako jedyny ssak samiec dziobaka posiada kolec jadowy jak u gady. Posiada geny obecne zarówno u ssaków, gadów jak i u ptaków
  • Prowadzi samotny tryb życia
  • Po ciąży trwającej ok. 3 tygodnie rodzi się od 1 do 3 młodych.
  • Dziobaki żyją do 12 lat na wolności.
  • Naturalnymi wrogami są lisy, dingo, węże, drapieżne ptaki i duże węgorze.



Tagi: Dziobak Ornithorhynchus anatinus stekowce ssak Australia wody słodkowodne
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo