Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Dingo     2008-04-28

DingoDingo Canis lupus dingo ssak drapieżny z rodziny psowatych. Zamieszkuje Australie, okolice Nowej Gwinei i południowo-wschodnią Azje.
  • Wygląd: ciało podłużne, sierść krótka, o zabarwieniu czerwonawym lub biało-żółtawym, często czarny nalot na karku i czole.
  • Wymiary: długość do 120 cm wysokość do 60 cm, waga do 32 kg, długość życia do 14 lat..
  • Zwierzę nocne, żyje w stadach
  • Dingo jest mięsożerny poluje głównie na kangury, króliki, zwierzęta hodowlane, gady, ptaki
  • Po ciąży trwającej 2 miesiące rodzi się przeważnie 5 młodych
  • Dingo jest zwierzęciem zagrożonym



Tagi: Dingo Canis lupus dingo drapieżne psowate Australia Azja ssak zagrożone zwierzę nocne
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo